Hydria Water

En grupp människor besöker en fabrik på Hydria Water, omgiven av maskiner och industriell utrustning.

Många på plats när Hydria Water bjöd in till fabriksbesök

Inte mindre än 60 deltagare från kommuner, konsult- och entreprenadföretag samt leverantörer samlades i mitten av november hos Hydria Water för ett sällsynt och uppskattat fabriksbesök. 

– Att vi lyckas samla så många slutanvändare och branschkollegor hos oss är otroligt roligt, och ett gott betyg på att vi är relevanta på marknaden, konstaterar Johan Fritz, försäljningschef på Hydria Water.

Det är inte alltid lätt att locka människor till att gå ifrån sin vanliga arbetsrutin och ta sig tid att åka på studiebesök i en fabrik. Det var dock inget som märktes när Hydria Water bjöd in till fabriksbesök i produktionsanläggningen i Viared. 60 deltagare, från Piteå i norr till Perstorp i söder, anmälde sig och kom till Borås. 

– Trenden har varit motsatt, att det är svårt att locka besökare till det branschen ordnar. Det här är ett smått otroligt utfall, säger Johan.

Efter gemensam frukost och introduktion av Hydria Water som företag delades gruppen in i mindre delar för besök i produktionen. Där gick man igenom reservdelslager, laserskärning, svets och montering innan deltagarna dessutom fick möjlighet att ta en ordentlig titt på de maskiner som fanns uppställda och redo för leverans.

GEMENSAM DISKUSSION OM FRAMTIDEN

Efter rundvandringen tog Andreas Riedel, teknisk chef, vid för att prata om såväl produktutveckling som några av de utmaningar branschen står inför.

– Vi brottas dagligen med frågor kring extremväder, redundans och variationer i befolkningsmängd. För att inte nämna cybersäkerhet nu när vi bygger in alltmer avancerad teknik även i våra maskiner. Jag uppskattade verkligen att få chansen att prata med branschkollegor om de här frågorna och höra deras tankar, säger Andreas.

Responsen från deltagarna har varit mycket positiv. Allt från den goda arbetsmiljön och höga kompetensen, till strukturen och hållbarhetstänket har lyfts fram.

– Det här engagemanget från våra gäster är något helt unikt och gör definitivt att vi kommer ordna liknande besök igen, säger Tobias Barrstrand, vd på Hydria Water.

En grupp människor samlade runt en blå container som visar en maskin inuti under ett fabriksbesök.
En grupp människor sitter och lyssnar uppmärksamt under en presentation i en modern och inbjudande lokal.
Step Screen Delta, en modern och uppgraderad maskin med en robust design och texten "Uppdaterad. Uppkopplad. Underhållsfri.

Ny produkt från Hydria Water: Step Screen Delta

INNOVATIVT TRAPPSTEGSGALLER MED MINIMALT UNDERHÅLL

Möjlighet att upptäcka avvikelser och problem redan innan de uppstår, minskat tillsynsbehov och färre onödiga resor för operatörer på obemannade verk. Det är några av fördelarna som kommer med Hydria Waters senaste produkt: Step Screen Delta.

Nu lanserar Hydria Water Step Screen Delta, nästa generation trappstegsgaller och ett stort steg mot att implementera framtida funktionalitet redan nu.

– När vi utvecklade Step Screen Delta, SSD, jobbade vi med digital kompabilitet, underhållsvänlighet, lång livslängd, energieffektivitet och funktionalitet som ledord, berättar Andreas Riedel, CTO på Hydria Water.

Resultatet är en maskin förberedd för att utrustas med kameraövervakning (även IR), vibrationsgivare och fjärrövervakning. Det betyder att du med Step Screen Delta kan upptäcka avvikelser redan innan problem uppstår. Dessutom minskas tillsynsbehovet och antalet onödiga resor för operatörer på obemannade verk.

Utöver den nya digitala tekniken har SSD fått en uppdaterad design på det patenterade bottensteget, ökad tillgänglighet i maskinen för service och underhåll samt möjlighet till självdiagnosticering.

Hydria Water har redan flertalet innovativa galler. Med Step Screen Delta tar företaget ytterligare ett steg mot framtida funktioner.

– Step Screen Delta är dessutom den enda maskintypen på marknaden som är självrengörande och alltså inte behöver energikrävande stödfunktioner som borstar, spolvatten eller liknande, säger Andreas Riedel.

STEP SCREEN DELTA I KORTHET 

Förberedd för kameraövervakning (även IR), vibrationsgivare och fjärrövervakning.

Ytterligare förbättrad design på det patenterade bottensteget.

Den enda maskintypen på marknaden som är självrengörande och alltså inte behöver energikrävande stödfunktioner som borstar, spolvatten eller liknande.

De genomtänkta geometrierna tillsammans med reducerad mängd svets, där bultförband ersatt fogarna, säkerställer maskinens linjäritet, styvhet och stabilitet.

Maskinen bygger på teknik som uppnår 80 % capture rate eller högre vid användning med kontrollerade tryckförluster över maskinen.

Alla partiklar upp till Ø70 mm kan transporteras till nästkommande processteg utan att riskera att rensmattan bryts eller försvagas.

De adaptiva stödbenen möjliggör enklare anpassningar till befintliga system som tvättpressar, skruvtransportörer, kolvpressar med mera.

En ung man i en mörk kostym och vit skjorta ler mot kameran i en ljus och modern miljö.

Hydria Water expanderar –anställer Country Manager i Norge

Hydria Water, med huvudkontor i Borås, fortsätter sin tillväxtresa och stärker sin position på den nordiska marknaden genom att anställa Vladislav Kozlov som Country Manager i Norge. Med fokus på att erbjuda marknadsledande lösningar för mekanisk vattenrening, tar Hydria Water nu nästa steg i sin strategiska expansion i Norden. 

 

– Med Vladislav på plats nära våra norska kunder hoppas vi kunna öka vårt engagemang och nå ut till ännu fler aktörer som kan dra nytta av våra effektiva och hållbara vattenreningslösningar, säger Johan Fritz på Hydria Water.

 

Vladislav Kozlov har över tio års erfarenhet inom avloppsreningslösningar för spridd bebyggelse och en bakgrund som rörläggare. Denna erfarenhet ger honom en unik förståelse för hela processen, från installation till underhåll, och stor kunskap om den lokala branschen. Samtidigt som han stärker Hydria Waters närvaro i Norge.

 

– Vi uppskattar att Vladislav har den heltäckande bakgrund som han har, samtidigt som han redan visat prov på sin entreprenöriella ådra och driv, säger Johan Fritz, Försäljningschef Hydria Water.

 

Vladislav ser stora möjligheter för företagets fortsatta tillväxt i regionen: 

 

– Det är spännande tider med ökade krav på avloppsreningsanläggningar, både i offentlig och privat sektor. Jag ser fram emot att utveckla kundanpassade lösningar som möter både strikta regelverk och kundernas specifika behov, säger Vladislav Kozlov.

 

Hydria Waters produkter har funnits på marknaden länge och företaget står för lång erfarenhet och hög kompetens inom branschen. De senaste åren har företaget befunnit sig i en expansiv fas och tar fler och fler marknadsandelar både nationellt och internationellt.

 

Alla produkter tillverkas i företagets egna produktionslokaler i Sverige. Det ger dem en stark kvalitetsstämpel och möjlighet att erbjuda skräddarsydda lösningar för både små och stora projekt.

 

– Det som lockade mig till Hydria Water var företagets omfattande sortiment, deras höga in-house kompetens och deras stabila position på marknaden. Jag ser fram emot att bidra till att stärka varumärket genom nya och befintliga kundrelationer, avslutar Vladislav Kozlov.

En stadsbild som visar tak av flera byggnader under en klarblå himmel, med texten “Ökad effektivitet och minskade driftskostnader” i vitt. I bakgrunden syns en hög byggnad och träd.

Effektivisering av avloppsreningen på Scan i Linköping

Tydliga förbättringar efter genomförd renovering

Scan i Linköping hade problem med en ineffektiv avloppsrening som resulterade i såväl onödiga kostnader som en utmanande arbetsmiljö. Efter en noggrann förstudie genomfördes en omfattande renovering och implementering av robusta reningstekniker som bland annat inkluderade installation av trappstegsgaller och tvättpress från Hydria Water.

När renoveringen var klar kunde man konstatera att anläggningen inte bara förbättrat sin miljöpåverkan och arbetsmiljö utan även minskat kostnaderna betydligt.

Utmaning

Avloppsreningen var ineffektiv vilket resulterade i onödiga kostnader och utmanande arbetsmiljö. Transporten av avfall var frekvent och kostsam och optimeringsverket kämpade med att hantera en stor mängd avfall. 

Lösning

Genom omfattande renovering och implementering av robusta reningstekniker har anläggningen inte bara förbättrat sin miljöpåverkan utan även minskat kostnaderna betydligt.  

Projektet involverade bland annat installation av trappstegsgaller och tvättpress. 

Utöver nya effektiva produkter från Hydria Water har en framgångsfaktor varit den genomförda förstudien och en tydlig målbild från start samt implementering och intrimning i samarbete. 

Resultat

Efter renoveringen har arbetsmiljön förbättrats avsevärt. Den nya infrastrukturen har skapat en ren och säker arbetsmiljö för personalen. Detta har inte bara ökat produktiviteten utan även minskat risken för arbetsrelaterade skador och sjukdomar. 

Implementeringen av ett effektivt galler har varit en nyckelfaktor i att förhindra skräp från att komma in i optimeringsverket. Detta har minskat mängden avfall som behandlas avsevärt, från 50 % uppskattad capture rate till 90 %. Med andra ord både ökad effektivitet och minskade driftskostnader. Detta har bidragit till att det vatten som släpps ut är av hög kvalitet och uppfyller alla nödvändiga miljökrav. 

Genom att minska transporten av avfall har anläggningen lyckats spara betydande summor pengar på lång sikt. Dessutom har den minskade mängden avfall som behandlas och den ökade effektiviteten i reningsteknikerna minskat driftskostnaderna avsevärt. Resultatet för Scan är således både ökad effektivitet och minskade driftskostnader. 

Rekordorder till Hydria Water

I början av sommaren blev det klart att utrustning till världens modernaste reningsverk, Sickla reningsanläggning, kommer levereras av Boråsföretaget Hydria Water. Hydria Water ingår i den familjeägda Boråskoncernen Hydria Group. Ordervärdet motsvarar ca 60 miljoner kronor och är den enskilt största affären i bolagets historia.

– Det här är en såväl stor som unik order till ett otroligt spännande och omfattande projekt. Jag är stolt över att vårt företag och koncern får vara en del av detta, säger Tobias Barrstrand, vd på Hydria Water samt för koncernen Hydria Group.

Under Hammarbybacken, i Skarpnäck utanför Stockholm, byggs Sickla reningsanläggning. Totalt ska 530 000 m³ av fast berg sprängas ut under backen. Det vill säga en yta motsvarande volymen i Globen. Samtidigt byggs Henriksdals reningsverk ut och om för att tillsammans bli ett av världens mest moderna reningsverk.

Sicklaanläggningen ingår i projektet Stockholms framtida avloppsrening. Reningsverken byggs dels ut för att öka kapaciteten, men också för att möta de hårdare krav som ställs på bland annat utsläpp i Östersjön.

– Projektet är unikt för oss eftersom dess omfattning och storlek är det största i Hydria Waters historia. Vi hoppas med projektet flytta fram vår position i branschen ytterligare och vi ser med tillförsikt fram emot att göra det tillsammans med Veidekke/Veitech. Inom vårt segment, och på den marknaden vi verkar på, är projektet något väldigt unikt, säger Johan Fritz, försäljningschef på Hydria Water.

Utrustning från Hydria Water kommer finnas i de flesta processteg i reningsverket. Det rör sig om drygt 70 unika maskininstallationer med kompletterande smidesdetaljer som ska levereras till 20 sedimenteringsbassänger som vardera är 70 meter långa, 8 meter breda och 5 meter djupa.

– Nu ser vi fram emot att komma igång med planeringen av installationerna, som kommer göras i samverkan med Hydria Waters egen personal. Så småningom ser vi även fram emot leveranserna av utrustning och monteringen av den. Det känns tryggt att ha Hydria Water vid vår sida fram till driftsättning av verket, säger Kristofer Eklund, projektledare på Veitech.

Marknadsledande och trygg leverantör

Hydria Water vann anbudet tack vare såväl förtroendet för Hydra Water som företag, som företagets marknadsledande position. Hydria Water finns dessutom redan representerade på de flesta reningsverk i Sverige.

– Vi är den enda svenska tillverkaren som har en egen lösning för plastkedjeskrapor där vi äger all utveckling och tillverkning. Det är extra glädjande att vi får uppdraget med tanke på den hårda konkurrensen med flertalet utländska konkurrenter. Att vi dessutom uppfattas som en trygg leverantör bidrog till beslutet, säger Johan Fritz, försäljningschef på Hydria Water.

Utvärderingen av de inkomna anbuden gjordes av Veitech i samverkan med Stockholm Vatten.

– Hydria Water ansågs efter denna process ha det tekniskt och kommersiellt bästa anbudet för alla skrapsystem till Sicklaprojektet, säger Kristofer Eklund, Veitech.

Med leveransen på plats kommer Hydria Water ha ungefär 100 skrapspel på tre av Stockholms största reningsverk.

– Det som känns extra spännande med just det här projektet är givetvis omfattningen. Samtidigt har vi under många år varit med och lett utvecklingen av utrustning till sedimenteringsbassänger och det här är maskiner som vi är extremt trygga med att leverera, säger Tobias Barrstrand, vd på Hydria Water samt för koncernen Hydria Group.

Utrustningen börjar levereras kvartal 1 2024. Projektet beräknas vara klart under 2026.

Detta ska Hydria Water leverera

  • Utrustning till 20 sedimenteringsbassänger som vardera är 70 meter långa, 8 meter breda och 5 meter djupa.
  • 20 plastkedjeskrapor till försedimenteringsbassänger
  • 20 rundslamsskrapor
  • 20 dekanteringsrännor
  • 50 skibordslådor
  • 6 plastkedjeskrapor till sandfång
  • 24 skibordslådor till sandfång
  • Montering av samtlig utrustning

Läs hela pressmeddelandet här.

Marknadsunik och patenterad lösning ger högre kvalitet på reningsprocessen

– Genom att ifrågasätta etablerade tekniker och metoder som idag finns på marknaden har vår drivkraft varit att lyfta blicken och utveckla en lösning som ger mindre slitage och underhåll och en nästan fördubblad mängd torrsubstanshalt, säger Andreas Riedel, CTO på Hydria Water.

En del av konkurrenternas produkter har en teknik där man slår sönder kontaminering från trasor och rens med en impellerlösning. Problemet med den tekniken, enligt Andreas, är att renset blir för hårt hanterat och ger en högre grad av restpartiklar i rejektvattnet från processteget.

– Dessutom löper den befintliga tekniken stor risk för högt slitage och haveri då det är snabba rörliga delar i ett högt kontaminerat media.

Marknadsunik och patenterad lösning

Tekniken går ut på att tillföra tryckluft som går genom dräneringens perforering och skiljer av organiska föroreningar och liknande från renset utan att slå sönder trasorna som i stället kan komprimeras på önskat sätt. Tekniken håller också rent perforeringen, är självrengörande och på så sätt behövs inga borstar som i befintliga produkter.

– Maskinen tar emot avskilt rensgods från föregående process. Därefter tillsätts servicevatten, brutet vatten eller grovrenat vatten. Sedan startas en tvättcykel med hjälp av den patenterade tryckluftsfunktionen. Efter fullgjord cykel öppnar rejektvattenventilen, skruven startar och komprimeringsprocessen tar vid. Vi tror att många kommer vara nyfikna på produkten och att vi kan hitta flera kunder som ser fördelar med den utifrån sina perspektiv och specifika marknader.

Testad på reningsverk

För att säkerställa funktionerna har Washpress Gamma WPG testats i drift på ett reningsverk i två år med noggrann uppföljning.

– Den har gått helt utan bekymmer och vi kan komma upp till 60 procent torrsubstanshalt, jämfört med ungefär 35 procent med konventionell teknik.

Fakta Washpress Gamma WPG

  • Håller dränageperforeringen ren utan behov av borstar.
  • Hardoxförstärkt skruv i kompakteringszonen ger upp till 25 procent längre livstid utan kapacitetsreduktion.
  • Möjlighet till fettavskiljning i applikationen om man saknar möjlighet till fetthantering i efterföljande processteg.
  • Aerosolfälla som standard för att skona ventilationssystemet från  fukt och smuts.

Trygga lösningar för en hållbar framtid

Vårt arbete handlar dels om att utveckla och leverera produkter som renar vatten, dels tillhandahåller vi service, support och trygghetsavtal för våra kunder. Det är en förebyggande tjänst som ser till att arbetet på anläggningarna fortlöper utan avbrott.

– Vi kallar det Trygghetsavtal som innebär att både kommuner och industrier kan koppla på en servicetjänst där vi i förebyggande syfte besiktigar maskinerna på anläggningarna. Det sker genom årliga kontroller samt support och stöttning om problem uppstår längs vägen, säger Jörgen Edelmalm, Service Manager på Hydria Water.

Genom ett förebyggande arbete kan kunden slippa kostsamma driftstopp på sin anläggning.

– Det är bekvämt för kunden eftersom de inte behöver fundera kring maskinerna. Istället är det vi som har koll på serviceintervallet och kontaktar dem för att boka in en besiktningstid. Väl på plats går vi igenom maskinen så att det inte är några felaktigheter som kan skapa driftstopp på sikt.

Hydria Waters målsättning är att alltid ligga i framkant när det gäller både produkter, lösningar och expertis vilket innebär att vi kan erbjuda vad kunder och anläggningar behöver för långsiktigt hållbara vattenreningsinsatser.

– Genom tillgänglighet, struktur i arbetsprocesserna och engagemang skapar vi lösningar som ger våra kunder trygghet. På så sätt bidrar vi till en mer hållbar framtid.

Hållbara lösningar i alla led skapar nytta över tid

Sedan sammanslagningen av Hydria Water, Mellegård & Naij och VA Teknik Sweden AB syns flera positiva effekter ur ett hållbarhetsperspektiv.

– För oss är hållbarhet och långsiktighet en självklarhet när vi pratar om samhällets framtida behov. När vi valde vi att slå samman våra två fabriker kunde vi också utveckla våra insatser kring hållbarhet ur både sociala, affärsmässiga och miljömässiga vinklar. Det gav flera direkta vinster, bland annat att transporterna mellan fabrikerna upphörde och att produktionen effektiviserats med minskat klimatavtryck, säger Kristoffer Lindberg, COO på Hydria Water.

Fastigheten är byggd för att vara optimerad för högsta energieffektivitet. Detta för att dels kunna hålla nere energikostnaderna, dels för att både nu och framåt kunna garantera ett så litet klimatavtryck som möjligt.

– I våra lokaler i Viared, Borås finns alla förutsättningar för en modern, hållbar och effektiv produktion. Många insatser har gjorts under det senaste året för att ge både anläggningen och hela den nya produktionsprocessen så långsiktigt energieffektiva och hållbara egenskaper som möjligt. Vi ville även ta tillvara på vår gemensamma kompetens och skapa ett jämnare flöde med ännu bättre kvalitet i hela vår verksamhet. Ur ett hållbarhetsperspektiv ser vi stor nytta med sammanslagningen och koncentrationen till fabriken i Viared vilket går i linje med våra målsättningar och satsningar framåt.

Från tre till ett, en utvecklingsresa

I januari 2022 tog Hydria Water in varumärkena Mellegård & Naij och VA Teknik Sweden AB under ett och samma varumärkesparaply. Tre bolag som länge har samverkat har blivit ett och Hydria Water förstärker därmed sin position som en ledande tillverkare av vattenreningsprodukter, både i Sverige och internationellt.

– Det har varit en enormt givande, spännande och inspirerande resa hittills, och nu fortsätter vi framåt – tillsammans! Att sammanfoga tre bolag gör att förmågan att jobba som ett team ställs på sin spets, samtidigt som det skapas utrymme för nya konstellationer och möjligheter. De gränser vi tidigare varit så bra på att jobba över suddas ut, nu när vi alla jobbar för samma bolag, säger Ellen Gremo, Marketing Manager, Hydria Water.

Under hela sammanslagningen har fokus legat på att gå från bra till bättre och genom att foga samman och tillvarata kompetensen från tre systerbolag har Hydria Water stärkt både sitt erbjudande och sin ledande position på marknaden. Målet är alltid att erbjuda kunderna de bästa lösningarna för hållbar vattenrening.

– Vi ser nu hur arbetet med att skapa morgondagens Hydria Water börjar synas och nå ut till våra kunder, inte minst tack vare medarbetarnas stora engagemang i förändringsarbetet. Vår gemensamma drivkraft är att ständigt utvecklas och kunna erbjuda våra kunder och marknaden bästa möjliga kompetens, lösningar och service. Det är glädjen i att göra detta tillsammans som driver oss. Mycket arbete är nu gjort, men mycket kvarstår. Givetvis sporrar det oss extra mycket att de förändringar vi gör mottas så väl och verkligen uppskattas av våra kunder.

Under hösten fortgår också arbetet med att implementera den nya varumärkesplattformen och de förändringar och utveckling av företagets identitet som redan nu börjar synas i olika kanaler.

– När tre bolag blir ett är det viktigare än någonsin att varumärket reflekterar de samlade värdena och att dessa kokas ner till ett gemensamt erbjudande som alla kan landa i, internt såväl som externt. Genom att gå ihop blir vi starkare och detta uttrycks inte minst i våra ledord, Trygga, Kunniga och Förutseende. Dessa värden har även tidigare definierat andan i alla tre bolagen, men nu har vi specifikt valt ut dessa tre som ledord. Det skapar tydlighet både för våra kunder och oss själva för hur vi jobbar tillsammans mot en gemensam vision, säger Ellen Gremo.