Nyheter

Det händer mycket inom Hydria Group och våra koncernbolag ligger ständigt i framkant för att förändra och förbättra vår omvärld. Här kan du ta del av de senaste nyheterna.

Tobias Barrstrand blir årets företagare 2024

Idag utsågs Hydria Groups CEO Tobias Barrstrand till årets företagare i Borås 2024. Priset delades ut under näringslivsdagen på Åhaga. 

– Det här ett pris för hela verksamheten och ett kvitto på att vi gör rätt saker, konstaterade en glad Tobias direkt efter prisutdelningen. 

Att låta människan stå i fokus – medarbetare, kunder och invånarna i närsamhället, och att stå för ett långsiktigt och hållbart företagande var centralt för årets prisutdelning. Motiveringen till förstaplatsen löd ”Där drivkraft får flöda fritt och där innovation strömmar som en central strategi genom hela organisationen, har man byggt en verksamhet som flyter stadigt framåt. Det, tillsammans med ett stort engagemang i Borås som stad, visar att man inte bara har en långsiktig vision, utan att man i alla delar också levandegör den.” 

– Det handlar inte bara om ekonomisk framgång, utan att tänka på vad man vill åstadkomma med sitt företagande på lång sikt. Tävlingen är viktig för att visa att vi har goda förebilder och inspirera andra företag i näringslivet, sa Helen Emanuelsson, juryns ordförande, när hon berättade om årets tema för Borås Tidning tidigare i år. 

"Glad och stolt, vi gör det ihop"

Tobias Barrstrand är CEO för Hydria Group och vd på Hydria Water. I koncernen ingår även ventilationsbolagen Bevent Rasch och Kro Produksjon, IT- och kommunikationsbyrån Tech Stn, skogsrådgivningsföretaget Skogspartner och fastighetsbolaget Hydria Fastigheter. Tillsammans har koncernen cirka 200 medarbetare. 

– Jag är glad och stolt, det här manifesterar alla bra saker vi gör tillsammans i koncernen, säger Tobias. 

Utöver koncernens engagemang i det lokala föreningslivet, samarbeten med skolor och sponsring av olika initiativ, brinner Tobias för att bygga en stark företagskultur med starka team som utvecklar verksamheten tillsammans. 

– Det är lite knepigt och ensamt att ta emot priset själv, vi gör ju det ihop, men jag tar med vinsten hem till alla, säger en ödmjuk Tobias.

Tobias Barrstrand, CEO för Hydria Group och vd på Hydria Water samt Carl Borgemar, vd på Tech Stn efter prisutdelningen. Bild: Borås Tidning

En mosaik av svartvita porträtt av människor från Tech Stn., med en ljusgul bakgrund. Varje porträtt visar antingen en person eller en teknisk enhet, och längst ner till höger står texten “Tech Stn.” i svart.

Front blir Tech Stn

Den 7 oktober tog IT- och kommunikationsbyrån Front nästa steg i sin utveckling och blev Tech Stn.

Det nya namnet ska spegla en ny strategiskt riktning – större team, bredare tjänsteutbud och en vision om att förena teknik och kreativitet. Lanseringen har gått som på räls och Tech Stn har högt ställda tillväxtmål när de nu siktar på att bli en ledande aktör inom innovativ tech och digital affärsutveckling.

En stadsbild som visar tak av flera byggnader under en klarblå himmel, med texten “Ökad effektivitet och minskade driftskostnader” i vitt. I bakgrunden syns en hög byggnad och träd.

Effektivisering av avloppsreningen på Scan i Linköping

Tydliga förbättringar efter genomförd renovering

Scan i Linköping hade problem med en ineffektiv avloppsrening som resulterade i såväl onödiga kostnader som en utmanande arbetsmiljö. Efter en noggrann förstudie genomfördes en omfattande renovering och implementering av robusta reningstekniker som bland annat inkluderade installation av trappstegsgaller och tvättpress från Hydria Water.

När renoveringen var klar kunde man konstatera att anläggningen inte bara förbättrat sin miljöpåverkan och arbetsmiljö utan även minskat kostnaderna betydligt.

Utmaning

Avloppsreningen var ineffektiv vilket resulterade i onödiga kostnader och utmanande arbetsmiljö. Transporten av avfall var frekvent och kostsam och optimeringsverket kämpade med att hantera en stor mängd avfall. 

Lösning

Genom omfattande renovering och implementering av robusta reningstekniker har anläggningen inte bara förbättrat sin miljöpåverkan utan även minskat kostnaderna betydligt.  

Projektet involverade bland annat installation av trappstegsgaller och tvättpress. 

Utöver nya effektiva produkter från Hydria Water har en framgångsfaktor varit den genomförda förstudien och en tydlig målbild från start samt implementering och intrimning i samarbete. 

Resultat

Efter renoveringen har arbetsmiljön förbättrats avsevärt. Den nya infrastrukturen har skapat en ren och säker arbetsmiljö för personalen. Detta har inte bara ökat produktiviteten utan även minskat risken för arbetsrelaterade skador och sjukdomar. 

Implementeringen av ett effektivt galler har varit en nyckelfaktor i att förhindra skräp från att komma in i optimeringsverket. Detta har minskat mängden avfall som behandlas avsevärt, från 50 % uppskattad capture rate till 90 %. Med andra ord både ökad effektivitet och minskade driftskostnader. Detta har bidragit till att det vatten som släpps ut är av hög kvalitet och uppfyller alla nödvändiga miljökrav. 

Genom att minska transporten av avfall har anläggningen lyckats spara betydande summor pengar på lång sikt. Dessutom har den minskade mängden avfall som behandlas och den ökade effektiviteten i reningsteknikerna minskat driftskostnaderna avsevärt. Resultatet för Scan är således både ökad effektivitet och minskade driftskostnader. 

En vecka sedan årets Hydria Challenge

Tobias, det har gått en vecka sedan ni kom hem efter årets Hydria Challenge. Vilken är din mest framträdande känsla nu?

”Någon form av mäktigt lugn, att vi gjort något stort och fint tillsammans. Men också lite ”puh” över att allt gick bra, det ska ändå sägas att det bitvis var lite kärvt och utmanande…”

Varför är de här resorna så viktiga för dig?

”De ger mig möjligheten att komma nära, lära känna, bygga relationer, se och höra hur alla mår och har det. När vi är så nära varandra under så lång tid, och dessutom utanför comfortzone både mentalt och fysiskt, blir det alltid genuint, alla fasader rivs. Vi lär känna och ser varandra på riktigt och skapar något att ta med tillbaka”

”Det ska inte skilja något i hur vi är och beter oss mot varandra när vi är ute på fjället, mot hur vi gör i vardagen”

Det är med andra ord ett både roligt och effektivt sätt att bygga ett starkt team för företagskultur.

EPD för takhuvar

EPD för takhuvar från Bevent Rasch 

Nu har Bevent Rasch även tagit fram en EPD (Environmental Product Declaration) för takhuvar! Detta är ett viktigt steg i vår strävan mot ökad transparens och hållbarhet. 

En EPD är en miljövarudeklaration som innehåller detaljerade uppgifter om en produkts miljöpåverkan. Dessa uppgifter presenteras på ett standardiserat sätt vilket gör det lättare för våra kunder att räkna på specifika data i sina projekt.

– Informationen kan användas för Boverkets klimatdeklaration eller miljöcertifiering av en byggnad. En EPD ger också insikter om var i värdekedjan vi har störst påverkan. Det hjälper oss att rikta vårt hållbarhetsarbete mer effektivt, säger Tobias Jakobsson, hållbarhetschef på Bevent Rasch. 

Enklare och mer hållbara val för kunderna

Att genomföra en EPD är frivilligt för företag och kräver en granskning av en tredje part. Detta säkerställer att data är korrekta och pålitliga. 

– Med vår nya EPD kan vi hjälpa våra kunder att fatta mer informerade och hållbara beslut, samtidigt som vi optimerar våra egna processer för en mer hållbar framtid, säger Tobias Jakobsson.

Arbetet med att göra byggbranschen mer hållbar är ett prioriterat område på Bevent Rasch. 

– Förhoppningsvis kan insikterna från våra EPD:er ge effekt inom branschen och bidra till en mer hållbar omvärld. Nu ser vi fram emot att fortsätta arbeta nära våra kunder och partners för att uppnå detta mål. 

Hydria padel championship 2024 – “En succéturnering!” 

I mitten av mars gick Hydria Groups årliga padelturnering av stapeln. 33 deltagare från koncernens alla orter och företag samlades på Borås padelklubb för att mötas i ett mexicano-upplägg. 

Padelturneringen brukar vara ett mycket uppskattat och roligt inslag under våren och blev det även denna gång. 

– Det är så generöst att vi får möjlighet att göra en sån här sak, säger Helen Persson som till vardags arbetar på Hydria Water men som också var en av arrangörerna bakom turneringen. 

En skillnad från tidigare år var att turneringen nu spelades enligt “mexicano-upplägg”. Det innebär att du som spelare alltid får möta motståndare som är så nära din rankning som möjligt. Du får alltså både spela med, och mot, jämbördiga spelare. Detta gjorde årets turnering till en, om möjligt, ännu mer givande tillställning. 

När turneringen var slut följde middag och prisutdelning på Borås Öfwre Station. 

– Turneringen i sig är jätterolig men det bästa är gemenskapen, att få träffa sina kollegor från andra bolag och orter och ha en härlig eftermiddag och kväll tillsammans, konstaterar Sophia Nilsson från Hydria Water. Också hon var en av arrangörerna.  

Årets ledningsdag på Borås Kongress

Platt organisation, ständig förbättring och synergier. Det var temat för årets ledningsdag i Hydria Group.

I slutet av januari samlades alla medarbetare med någon form av ledningsansvar för en gemensam dag på Borås Kongress. Dagen bjöd på föreläsning av Jesper (Bella) Berlin, övningar och information om riktningen framåt.

Synergigrupper

Under våren kommer bolagets styrelsegrupper ersättas av synergigrupper. Det är ett led i målet att skapa en plattare organisation med närhet till både varandra och beslut.

– Att kunna samla oss alla på det här sättet är oerhört värdefullt, inte minst för att det ger just möjligheter till både kunskapsutbyte och kunskapsinhämtning. När vi lär känna varandra över bolags- och funktionsgränserna uppstår just det vi ägnade en stor del av dagen åt att prata om, synergieffekter, konstaterar Tobias Barrstrand CEO Hydria Group.

Inspirationsföreläsning av Jesper Berlin

Med en lång karriär som elitsoldat bakom sig är Jesper Berlin idag föreläsare och utbildare inom grupp- och ledarskapsutveckling. På ledningsdagen pratade han om att skapa gruppdynamik, leda under förändring och hur vi kan se till att ständigt bli bättre.

Att utveckla ledarskap för en ny tid är en viktig fråga i koncernen. Det handlar också om att hitta effektiva sätt att dra nytta av och inspireras av gruppens samlade kompetens, skapa närhet över bolagsgränser och sänka trösklarna för erfarenhetsutbyte.

– Jag är övertygad om att det här är helt rätt väg för att kunna fortsätta vara relevanta och attraktiva, både som företag och arbetsgivare, säger Tobias.

Unik produktlansering från Bevent Rasch 

På Bevent Rasch har målet alltid varit att utveckla produkter som är enkla att hantera här och nu, gör nytta för slutanvändarna och som dessutom håller länge. Nu går företaget än en gång i bräschen och presenterar OPTIMUS 60 – nästa generation brandspjäll. 

– Det är roligt att vi kan leda utvecklingen på detta vis och nu får presentera ännu en nytänkande och säker produkt, säger Anders Freyschuss, vd på Bevent Rasch. 

Ända sedan starten har Bevent Rasch prioriterat att utveckla produkter som är enkla att hantera.  

– Det handlar givetvis om att vi i slutänden vill att brandspjällen ska bidra till att skapa miljöer där människor känner sig trygga. Då måste de vara enkla att installera, så det garanterat blir rätt, säger Anders Freyschuss.  

Produktnyheten OPTIMUS 60 är både enkel och snabb att montera. Tack vare den genomtänkta konstruktionen krävs bara ett fåtal skruvar. Det vill säga, ingen brandfogmassa, drevning eller efterlagning.  

– Vi har strävat efter att göra montaget så enkelt och snabbt som möjligt och har lyckats få ner hela processen till endast tre moment. Montören gör ett hål i vilken typ av vägg som helst, skruvar fast spjället i kanal och vägg, sedan är det klart, säger Anton Berner, produktutvecklare på Bevent Rasch.  

Går om marknadsledande föregångare 

När Bevent Rasch introducerade föregångaren, BSKC6, blev den snabbt en marknadsledande produkt. Det har gjort det svårt att hitta förbättringsmöjligheter. Men med OPTIMUS 60 har nu flera funktioner utvecklats ytterligare. Förutom att det går snabbt och smidigt att installera spjället har till exempel utsläppen av koldioxidekvivalenter i Cradle-to-Gate skedet kunnat minska avsevärt. Spjället är också förberett för återbruk, bland annat tack vare att montaget är fritt från fogmassa. Det gör produkten till en del av företagets cirkulära arbete.  

– Det ger OPTIMUS 60 en självklar plats på tronen som efterträdare till BSKC6, säger Anders Freyschuss.  

Patent och EPD 

Bevent Rasch var tidigare i år först i Norden med en EPD, Environmental Product Declaration, för brandspjäll. I den bekräftades att företagets största miljöpåverkan kommer från materialåtgången.  

– Det är med andra ord genom att ta fram lättare produkter med mindre materialåtgång, som Optimus 60 är ett tydligt exempel på, som vi kan göra störst skillnad för klimatet, säger Tobias Jakobsson, hållbarhetschef på Bevent Rasch.  

Även OPTIMUS 60 kommer med en EPD, en faktor som förenklar vid exempelvis bedömning eller miljöcertifiering av en byggnad. Informationen i EPD:n kan bland annat användas för att räkna på klimatpåverkan i ett byggprojekt, vilket krävs i vissa certifieringar och i boverkets lag om klimatdeklarationer. Att genomföra en EPD är frivilligt för företag, och kräver en granskning av en tredje part.  

Ett patent är sökt för OPTIMUS 60.  

– Vi strävar efter att alltid leda utvecklingen och leverera högkvalitativa produkter och det är det sökta patentet ett viktigt bevis på, säger Anders Freyschuss. 

Läs mer om OPTIMUS här.

Ladda ner pressmeddelandet här.

Rekordorder till Hydria Water

I början av sommaren blev det klart att utrustning till världens modernaste reningsverk, Sickla reningsanläggning, kommer levereras av Boråsföretaget Hydria Water. Hydria Water ingår i den familjeägda Boråskoncernen Hydria Group. Ordervärdet motsvarar ca 60 miljoner kronor och är den enskilt största affären i bolagets historia.

– Det här är en såväl stor som unik order till ett otroligt spännande och omfattande projekt. Jag är stolt över att vårt företag och koncern får vara en del av detta, säger Tobias Barrstrand, vd på Hydria Water samt för koncernen Hydria Group.

Under Hammarbybacken, i Skarpnäck utanför Stockholm, byggs Sickla reningsanläggning. Totalt ska 530 000 m³ av fast berg sprängas ut under backen. Det vill säga en yta motsvarande volymen i Globen. Samtidigt byggs Henriksdals reningsverk ut och om för att tillsammans bli ett av världens mest moderna reningsverk.

Sicklaanläggningen ingår i projektet Stockholms framtida avloppsrening. Reningsverken byggs dels ut för att öka kapaciteten, men också för att möta de hårdare krav som ställs på bland annat utsläpp i Östersjön.

– Projektet är unikt för oss eftersom dess omfattning och storlek är det största i Hydria Waters historia. Vi hoppas med projektet flytta fram vår position i branschen ytterligare och vi ser med tillförsikt fram emot att göra det tillsammans med Veidekke/Veitech. Inom vårt segment, och på den marknaden vi verkar på, är projektet något väldigt unikt, säger Johan Fritz, försäljningschef på Hydria Water.

Utrustning från Hydria Water kommer finnas i de flesta processteg i reningsverket. Det rör sig om drygt 70 unika maskininstallationer med kompletterande smidesdetaljer som ska levereras till 20 sedimenteringsbassänger som vardera är 70 meter långa, 8 meter breda och 5 meter djupa.

– Nu ser vi fram emot att komma igång med planeringen av installationerna, som kommer göras i samverkan med Hydria Waters egen personal. Så småningom ser vi även fram emot leveranserna av utrustning och monteringen av den. Det känns tryggt att ha Hydria Water vid vår sida fram till driftsättning av verket, säger Kristofer Eklund, projektledare på Veitech.

Marknadsledande och trygg leverantör

Hydria Water vann anbudet tack vare såväl förtroendet för Hydra Water som företag, som företagets marknadsledande position. Hydria Water finns dessutom redan representerade på de flesta reningsverk i Sverige.

– Vi är den enda svenska tillverkaren som har en egen lösning för plastkedjeskrapor där vi äger all utveckling och tillverkning. Det är extra glädjande att vi får uppdraget med tanke på den hårda konkurrensen med flertalet utländska konkurrenter. Att vi dessutom uppfattas som en trygg leverantör bidrog till beslutet, säger Johan Fritz, försäljningschef på Hydria Water.

Utvärderingen av de inkomna anbuden gjordes av Veitech i samverkan med Stockholm Vatten.

– Hydria Water ansågs efter denna process ha det tekniskt och kommersiellt bästa anbudet för alla skrapsystem till Sicklaprojektet, säger Kristofer Eklund, Veitech.

Med leveransen på plats kommer Hydria Water ha ungefär 100 skrapspel på tre av Stockholms största reningsverk.

– Det som känns extra spännande med just det här projektet är givetvis omfattningen. Samtidigt har vi under många år varit med och lett utvecklingen av utrustning till sedimenteringsbassänger och det här är maskiner som vi är extremt trygga med att leverera, säger Tobias Barrstrand, vd på Hydria Water samt för koncernen Hydria Group.

Utrustningen börjar levereras kvartal 1 2024. Projektet beräknas vara klart under 2026.

Detta ska Hydria Water leverera

  • Utrustning till 20 sedimenteringsbassänger som vardera är 70 meter långa, 8 meter breda och 5 meter djupa.
  • 20 plastkedjeskrapor till försedimenteringsbassänger
  • 20 rundslamsskrapor
  • 20 dekanteringsrännor
  • 50 skibordslådor
  • 6 plastkedjeskrapor till sandfång
  • 24 skibordslådor till sandfång
  • Montering av samtlig utrustning

Läs hela pressmeddelandet här.

Nordens första EPD för brandspjäll

Som ett led i det stora hållbarhetsarbete Bevent Rasch genomför släpps nu en EPD om BSKC6. Syftet är att ge våra kunder specifika miljödata för att de ska kunna räkna mer exakt på sina projekts påverkan. Vi får också en stor inblick i var i vår värdekedja som vi har störst påverkan, utifrån detta har vi fått bra insikter i vilken riktning vi ska ta vårt hållbarhetsarbete.

EPD står för Environmental Product Declaration och är en miljövarudeklaration som innehåller uppgifter om en produkts miljöpåverkan. Dessa uppgifter presenteras på ett standardiserat sätt vilket gör det lättare att räkna på specifika data i sitt projekt. Uppgifterna kan användas för en bedömning eller miljöcertifiering av byggnaden. Informationen i EPD:n kan bland annat användas för att räkna på klimatpåverkan i ett byggprojekt, vilket krävs i vissa certifieringar och i boverkets lag om klimatdeklarationer. Att genomföra en EPD är frivilligt för företag, och kräver en granskning av en tredje part. 

– Vi valde att göra en EPD på vårt brandspjäll BSKC6 för att få fram vad i vår värdekedja som ger störst klimatavtryck, säger Tobias Jakobsson, hållbarhetschef på Bevent Rasch och tillägger att de är först i Norden med att ta fram en EPD på ett brandspjäll. 

– För oss är det här ett stort steg i den riktning vi vill ta, men det här är bara början, säger Tobias och tillägger att han ser fram emot att insikterna förhoppningsvis ger effekt inom branschen.  

– Vi vet att fler efterfrågar produkter som ger ett lägre klimatavtryck och vi hoppas att ännu fler vill vara med och bidra till en mer hållbar omvärld. 

Bevent Rasch har tillsammans med AFRY tagit fram rapporten och de hoppas att arbetet leder till större insyn kring vilka steg i livscykeln samt material som har den största miljöpåverkan. 

– Förhoppningsvis leder rapporten till att fokus kan riktas mot det mest lämpliga stället för att maximera nyttan i en kommande produktutveckling, säger Jacob Näslund, hållbarhetskonsult på AFRY. 

Hans roll har varit att genomföra en livscykelanalys för Bevent Rasch som en del i sitt examensarbete på Chalmers innan han fick anställning på AFRY. 

– Mycket data krävdes från Bevent Rasch och deras leverantörer för att modellera hela livscykeln för brandspjället. Utifrån modellen har resultat tagits fram som visar på var i livscykeln störst miljöpåverkan finns. Jag har även analyserat resultatet och studerat olika känslighets- samt osäkerhetsanalyser för att säkerställa reliabiliteten i både modellen och indata. 

Kristin Fransson är LCA-expert på AFRY och har varit handledare för Jacob samt ansvarig för att utveckla livscykelanalysen till en certifierad EPD. Hon ser gärna att arbetet leder till fortsatt utveckling. 

– Jag hoppas att Bevent Rasch använder kunskapen från rapporten i utvecklingsarbetet med nya produkter så att miljöpåverkan kan minska i framtiden. Med kunskap om vilka komponenter och processer som har störst miljöpåverkan kan man på ett strukturerat sätt styra produktutvecklingen mot minskad miljöpåverkan. 

Grund för kommande hållbarhetsarbete 

Rapporten visar att Bevent Rasch har störst klimatpåverkan från stålet, isoleringen samt ställdon. 

– Eftersom det här är den första EPD:n i Norden på just brandspjäll kan vi idag inte jämföra oss med andra, men genom lättare produkter med mindre materialåtgång kan vi göra störst påverkan för klimatet. Vår installation av solceller på fabriken i Motala kommer också bidra till ett minskat avtryck, men det är minskad materialåtgång som kommer att ge mest effekt, säger Tobias Jakobsson. 

Med utgångspunkt i rapporten kan nu Bevent Rasch fortsätta sitt hållbarhetsarbete. 

– Nu är vi riktigt laddade på att summera vår strategi utifrån insikterna. Målet är att ta fram hållbara produkteter som driver utvecklingen framåt, men självklart utan att tumma på säkerheten som är vår högsta prioritet. 

Fakta EPD BSKC6 

Den största klimatpåverkan är från stålet, isoleringen och det elektriska ställdonet. CO2-ekv från gruva genom vår tillverkning och sedan till kund är ca 13,5 kg. Ser man över hela livscykeln på 25 år är CO2-ekv cirka 23 kg, då är också den el som driver ställdonet inkluderad. 

Läs mer om BSKC6 här

Till EPD:n